Stakingen en examens: wat nu?

Update: De spoorbonden hebben opgeroepen om van 12 juni tot 19 juni niet te staken.

De spoorbonden hebben een staking aangekondigd beginnend van 12 juni t.e.m. 17 juni. Dit houdt in dat er geen treinen zullen rijden tijdens de staking. Voor de studenten onder ons valt dit in het midden van de examenperiode. In tegenstelling tot wat het nieuws beweert, zullen er geen inhaalexamens zijn volgens VUB.

“Het is niet haalbaar om massaal inhaalexamens te organiseren, of toch niet binnen de krappe grenzen van de eerste zittijd. De examens gaan volgende week dus gewoon door, ondanks de aangekondigde treinstaking. Pendelstudenten moeten dus op zoek naar alternatieven. Via deze pagina willen we jullie daarbij helpen.” – Vrije Universiteit Brussel

Treinstaking is geen overmacht

Indien je dacht dat je je examen later kan inhalen aan de hand van een overmachtsattest, zit je verkeerd. De directie van de Vrije Universiteit Brussel heeft maandag nog eens bevestigd dat de examens gewoon plaatsvinden zoals voorzien.

De aangekondigde treinstakingen vallen niet onder de bestaande bepalingen rond ‘overmacht’ in het onderwijs- en examenreglement. De student moet dus gewoon naar zijn of haar examen gaan. Hij/zij kan de treinstaking van volgende week niet inroepen als excuus voor afwezigheid.

“De aangekondigde treinstaking van volgende week kan, zoals eerder gemeld, niet ingeroepen worden als “overmacht”. We vragen pendelende studenten dus om alternatieven te zoeken.Hier vind je enkele tips.” – Vrije Universiteit Brussel

TIPS OM TOCH NAAR JE EXAMEN TE GERAKEN

Logeren of overnachten

Logeren is altijd de beste oplossing om risico’s en eventuele files te vermijden. Als je wegens de staking niet kan pendelen, vraag je best aan je vriend of klasgenoot of je bij hem/haar kan blijven logeren.

Je kan ook bij de volgende groepen en platformen terecht om een logeerplaats te vragen, of zelfs om eentje aan te bieden.

  • Afrit Campus – Dit is een Facebookgroep aangeboden door de Vlaamse Vereniging van Studenten. Indien je een logeerplaats zoekt of eentje wil aanbieden, kan je dat hier.
  • Mijn KOT staat voor je open – Dit is een Facebookpagina die eens solidaire oplossing heeft gevonden om slaapplaatsen aan te bieden. Zoek je een slaapplaats of heb je eentje ter beschikking? Dan moet je dit zeker checken. 
  • #VUBhelpt – Heb je een Facebook- of Twitteraccount? Dan kan je proberen een slaapplaats te vinden of aan te bieden aan de hand van de hashtag #VUBhelpt.  
  • Vraag een gratis VUB kamer aan – Je kan ook aan de VUB een gratis kamer aanvragen om te overnachten tijdens de stakingen. Haast je, want plaatsen zijn beperkt. 
  • Martin’s Hotels – Naar aanleiding van de algemene spoorstaking vanaf 12 juni tot en met 19 juni 2016 is Martin’s Hotels solidair met de studenten. Uitzonderlijk kunnen ze overnachten in volgende hotels: Martin’s Brugge, Martin’s Brussels EU & Martin’s Patershof vanaf € 60 per nacht, inclusief ontbijt, exclusief stadsbelasting voor elke rechtstreekse reservatie, mits vertoon van een geldige studentenkaart. In Martin’s Brugge en Martin’s Brussels EU zijn er tevens studeerruimtes beschikbaar met gratis wifi, water en vers fruit.

Pendelen of carpoolen

Indien logeren niets voor je is, kan je altijd pendelen. Je vraagt je misschien af hoe je kan pendelen als er geen treinen rijden? Geen paniek, er zijn altijd andere methodes om te gaan pendelen. Vooraleer je een van deze methodes overweegt, is het een goed idee om eerst je vrienden en/of klasgenoten te vragen om mee te kunnen pendelen. Is dat niet gelukt? Dan zijn er deze oplossingen voor je:

  • Pendelgroep VUB – Aangezien er ongelooflijk veel gependeld wordt naar Etterbeek en Jette, en er vaak mensen alleen in hun auto zitten is er een pendelgroep. Als je alleen met de wagen rijdt kan je hier posten naar waar en om hoe laat, zo kan de student in nood jou vinden.
  • Afrit Campus – Dit is een Facebookgroep aangeboden door de Vlaamse Vereniging van Studenten. Indien je een carpool zoekt of eentje wilt aanbieden, kan je dat hier doen.
  • Carpool.be– Carpool.be centraliseert alle zoekertjes van kandidaat carpoolers voor hun woon-werkverkeer, etc. Met dit systeem vind je snel en gemakkelijk reisgenoten.
  • #VUBhelpt-Heb je een Facebook- of Twitteraccount? Dan kan je proberen om een carpool aan te bieden aan de hand van de hashtag #VUBhelpt.  

Blijf op de hoogte. Volg @VUBrussel of @InfoVUB op Twitter voor de laatste updates. #VUBhelpt