Frequently Asked Questions

Bij een nieuw universitair, studentikoos getint leven komen er natuurlijk een heleboel vragen naar boven. Hier beantwoorden wij de meest gestelde hiervan.

Zit je nog steeds met vragen? Aarzel dan niet om ons op te zoeken in ons lokaal tegenover de VUB-bibliotheek!

Vragen over: Solvay Kring

De Solvay Kring is de studentenvereniging voor en door de studenten Handelsingenieur van de Solvay Business School aan de Vrije Universiteit Brussel. De kring werd bij de afsplitsing van de VUB in 1969 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot één van de toonaangevende studentenverenigingen in de Brusselse studentengemeenschap.
Solvay Kring concentreert haar activiteiten op 2 domeinen, namelijk studenten en bedrijven. Iedere kring biedt haar studenten wel enkele ludieke activiteiten aan. Maar wat onderscheidt ons van de anderen op dit vlak? Het antwoord is echter simpel: Wij verbreden het studentenleven niet alleen, wij verrijken het ook. Naast de studentikoze campusactiviteiten concentreren wij ook om de student Handelsingenieur zich voor te bereiden op het bedrijfsleven.

Dit doen wij onder andere met behulp van onze workshops, testimonials en bedrijvenfora, georganiseerd door onze Career & Development-afdeling. Daar stopt het echter niet! Wij nemen deel aan vele organisaties op dit vlak, waaronder het befaamde Solvay Business Game – georganiseerd door Cercle Solvay – en ook het Solvay Summer School. Vanaf dit jaar bieden wij onze studenten ook de mogelijk aan om deel te nemen aan het ESTIEM-programma, een unieke kans voor de studenten om hun business skills te trainen binnen Europa.

Op het domein van bedrijven bieden wij onze partners de mogelijk aan om zich te integreren in het campusleven. Dit doen wij door hen transparantie aan te bieden en hen meer inzicht te geven over de concrete activiteiten van de studenten. Wij werken aan hun naambekendheid op onze campus en plaatsen hun drukwerk op onze papieren en digitale drukwerk. Voor partners die hun eigen workshops willen organiseren op onze campus, bieden wij de mogelijkheid aan om al het praktische voor hen te regelen en hiervoor ook de nodige reclame te maken. Hier stopt onze lijst van services voor onze partners echter niet. Klik hier voor meer gedetailleerde informatie wat betreft onze aanbiedingen.

Tot slot beschikken wij over een gemotiveerde bestuursorgaan van wel over 50 leden! Iedere dag zorgen wij voor pret.

“Solvay” komt van de Belgische grootindustrieel Ernest Solvay. Hij werd beroemd én rijk door het ontwikkelen van een procedé om op grote schaal sodazout aan te maken (het zogenaamde Solvayproces).

Hij richtte in 1903 l’Ecole de commerce Solvay op aan de ULB. Na de splitsing tussen ULB en VUB verhuisde de Nederlandstalige afdeling van Solvay mee naar de nieuwe campus in 1969. De naam van de Nederlandstalige kring (de Franstalige zusterkring heet Cercle Solvay) werd daarna ook rechtstreeks van naam van de school afgeleid.

De Solvay Kring werd gesticht op 28 september 1969, dezelfde dag dat de Vrije Universiteit Brussel werd gesticht.

Wat erna volgde, staat nog steeds in de sterren geschreven.

De Solvay Kring organiseer tal van ludieke en iets serieuzere activiteiten. TD’s, het Solvay Galabal, cantussen, wekelijkse events- er valt bijna elke week wel iets te beleven dat georganiseerd is door ons. Onze TD’s staan algemeen bekend als goed georganiseerde feestjes met veel sfeer én schoon volk. Het Solvay Galabal is daarnaast ook hét gala van het jaar door de adembenemende locaties, bekende alumni, goed eten en drank en dansfeest erna. Andere activiteiten kunnen uitlopen van cinema uitstappen, BBQ’s, eetavonden, kerstmarkt uitstap, campagneweek… vervelen is dus niet aan de orde.

Naast al dat leuks moet er ook gewerkt worden. De Carreer- & Development afdeling organiseert o.a. workshops, testimonials, en bedrijvenfora. Solvay Kring houdt goede relaties met bedrijven en sponsors hoog in het vaandel, wat belangrijk is voor de interne en externe werking van de kring.

Vragen over: lid worden

Als eerste bachelor handelsingenieur krijg je de kans om je in te schrijven bij de inval in de eerste week. Latere jaren kunnen zich aanmelden bij één van de leden van het doopcomité om zich in te schrijven. Dit gebeurt zo snel mogelijk.

Zich dopen is volledig gratis- de enige potentiële uitgaven die je zal moeten maken is een labojas en klak.

Ja. Dopen creëert een band met je medeschachten, die doorheen je carrière bij Solvay en zelfs daarna aanwezig blijft. Volgens ons is de doop een belangrijk onderdeel van het studentenleven. Desondanks de negatieve berichtgeving die gerapporteert wordt rondom studentendopen de afgelopen jaren, blijft dopen een belangrijke meerwaarde met zich meedragen voor de rest van je leven, en dat menen we. Vraag eender welke student op de VUB die zich gedoopt heeft bij eender welke kring, en we beloven je dat zij of hij er mooie herinneringen aan over heeft gehouden. Bovendien wordt niet iedereen toegelaten tot de kring, en de doop is nodig voor deze selectie.
Dopen bij studentenkringen zijn per definitie en historisch gezien een geheim ritueel, dus op deze vraag kunnen we jammer genoeg niet antwoorden. En neen, de geruchten die je hoort kloppen niet. Wil je het écht weten? Doe er lekker aan mee, je kan er enkel bij winnen.
Normaalgezien niet. Bij grondige motivatie echter kan er soms een uitzondering worden gemaakt. Applicaties moet je rechtstreeks doorsturen naar voorzitter@solvaykring.be . Ja dat is meteen naar de voorzitter. Neen je kan het niet naar iemand anders sturen. Je wou er zo graag bij? Dan moeten we kunnen zien dat je het echt heel graag wilt.
Neen, helemaal niet. Wij verwachten wel echter dat er enige moeite voor wordt gedaan- op tijd komen naar de activiteiten en enthousiasme brengen vinden we al super. Herinner je wel, we dopen niet zomaar iedereen, dus extra moeite wordt altijd geapprecieerd…!

Vragen over: Kringwerking

De kring bestaat uit verschillende functies:

Het hoofdbestuur bestaat uit 4 functies: de praeses (voorzitter), de vice-praeses (ondervoorzitter), de quaestor (penningmeester) en de ab-actis (secretaris).

Hiernaast hebben we nog een resem andere afdelingen, elk toegespitst op hun eigen vakgebied: Doop, Carreer & Development, Cursusdienst, Events, Galabal, Marketing & Merchandise, en Sport.

TD, of Thé Dansant, is een fuif voor studenten. Of deze nu doorgaat in het BSG of de tent achter aula Q, er is sowieso sfeer aanwezig. Vaak worden deze TD’s ook georganiseerd volgens een bepaald thema, zoals (maar niet beperkt tot:) 99 cent TD, Erotica TD, Botsauto TD, Duvel TD, Cocktail Night, …
Een facultaire kring brengt studenten bij elkaar die onder dezelfde faculteit studeren. Een regionale kring daarentegen brengt studenten bijeen die uit eenzelfde regio komen. Solvay Kring bijvoorbeeld huist de studenten TEW: Handelsingenieur, wat haar een facultaire kring maakt. Antwerpia of Campina daarentegen zijn dan voorbeelden van regionale kringen.
De website beheerders van deze website zijn al oude zakken die zich niet meer kunnen inbeelden hoe het voelt om als eerstejaar met zoveel verschillende vragen te zitten. En dat verveelt ons. Daarom blijven we het cliché herhalen, stap op ons af! We zijn altijd blij om iemand te zien die geïnteresseerd is de studentikoze cultuur, en onze organisatie. Je kan ons altijd vinden op ons Solvaykot, die je op de kaart hieronder vinden kan.Locatie solvaykot

Vragen over: Divers

Zeker en vast! Het universitair leven is natuurlijk voornamelijk gericht op studeren, maar de nodige ontspanning en activiteiten zijn natuurlijk ook nodig. Daarboven biedt Solvay Kring je de kans om je nog meer te ontplooien tijdens je studentencarrière.

Een studentenkring is zelfs een meerwaarde voor je studieleven- je bent meer in contact met de profs en de faculteit in vergelijking met andere studenten, hebt toegang tot tips en cursussen van oudere studenten binnen de kring, en gezamenlijke officiële leermomenten worden ingelast door de kring zelf als de examens naderen om zeker te zijn dat de cijfers van de leden goed zijn.

Daarnaast worden de cijfers meegerekend bij het kiezen van interne rollen in het bestuur. Een kandidaat voorzitter met goede cijfers zal altijd winnen van een kandidaat met slechte cijfers. Dus slechte cijfers brengen je niet zo ver zowel op universitair als studentikoos vlak.

Blij dat je het vraagt! Wij zijn net zoals de rest van de wereld ook zeer actief op zowel Facebook en Twitter.

Facebook: facebook.com/solvaykringvub

Twitter: twitter.com/solvaykring

De prosenioren zijn terug te vinden op deze pagina.
Zit je nog met een vraag? Vraag gerust aan één van onze leden of bestuur, te herkennen aan de klak met een oranje rand. Nog steeds geen antwoord? Bezoek dan de site van de VUB of kijk eens tussen deze links die interessant zijn voor studenten.

Nog steeds geen antwoord? Stuur dan maar een bericht naar secretaris@solvaykring.be ?

Nuttige Links